Welkom bij de molen "Van Speelman

Sassenheimof gewoon Sassem zoals het in de regio beter bekend staat. Is een plaats in Zuid-Holland. Sinds 1 januari 2006 is Sassenheim met de buurtgemeente Voorhout en Warmond opgegaan in de gemeente Teylingen. Sassenheim heeft geen overige dorpskernen maar wel enkele buurtschappen zoals Elsgeest en Klinkenberg.

Het buurtschap Teylingen is weliswaar aan Sassenheim vast gebouwd, maar maakt vanouds deel van de voormalige gemeente Voorhout. In dit buurtschap staat een van de bekendste bezienswaardigheid van Sassenheim, de ruïne van Teijlingen die tevens naamgever is van de huidige gemeente Teylingen. Ook de molen van Speelman is zo een bezienswaardigheid.

De stenen onderbouw is geheel gerestaureerd en al voorzien van een gedenksteen waar men de datum van herbouw nog heeft open gelaten. Sinds 28 oktober 1999 is er een actie gestart voor de herbouw van de molen. 

Stichting “De molen van Sassenheim”, heeft sinds haar bestaan veel publicaties uit kranten en informatie van mensen verzameld. Het is inmiddels zoveel geworden dat het bijna onmogelijk is deze allemaal te plaatsen op de website. Bent u geïnteresseerd in de historie van de molen laat het ons dan weten middels ons contactformulier die u onderaan de pagina kan invullen.

‘De Molen van Speelman” is te huur voor kleine partijen en of groepen.

Wilt u eens op een andere manier vergaderen en of een verjaardag vieren is dit hiervoor een uitgekozen plek. De begane grond is met de oude raadstafel van de gemeente Sassenheim een unieke plek om te gebruiken voor kleine partijen tot 25 man.

Wilt u de stichting financieel steunen? Dat kan via iban.nr: NL72ABNA0474048837

Even voorstellen

n 1846 werd de molen gebouwd door Jan Jacobus van Rhijn. Cornelis Johannes Speelman werd eigenaar in 1868. Op 29 oktober 1868 brandde de molen af door blikseminslag. Nog voor de zomer was de molen alweer herbouwd. Vermoedelijk werd de Amsterdamse korenmolen ‘De Hoop’ hiervoor gebruikt. De bovenbouw van de molen werd in 1882 verkocht voor 1200 gulden en verplaatst naar De Cocksdorp op Texel waar de molen in 1920 afbrandde.

Sinds 1993 is de onderbouw in eigendom van de stichting ‘De Molen van Sassenheim’. De stichting heeft de molen in 1993-1994 gerestaureerd. De Molen van Speelman is ooit een van de grootste molens in de Nederlandse kuststreek geweest. Er zijn plannen om de molen te zijner tijd te herbouwen. Sinds november 2016 is de Molen van Speelman ook in gebruik als trouw locatie. De molen is te bezichtigen als de blauwe wimpel waait of anders op aanvraag via www.demolenvansassenheim.nl

Molen van Speelman
Bouwjaar 1846/1869
In 1868, 1869 verbrand;
1882 gedeeltelijk afgebroken.
De Speelman is van het type stellingmolen, kenmerk een achtkante houten molen.
De Stellinghoogte is / was ongeveer 9,25 meter. En werd gebruikt als korenmolen voor het malen van graan.

Muziektheater in de Molen

In deze prachtige locatie in Sassenheim vinden regelmatig voorstellingen plaats. Ga voor meer informatie naar onze Muziektheater in de Molen pagina. Met o.a. de agenda van de komende voorstellingen en meer informatie van de mensen die er optreden. 

Monument Regentesseplein Den Haag

Natuurstenen obelisk, geplaatst op een verhoging in het midden van een plantsoen dat oorspronkelijk omgeven werd door een smeedijzeren sierhek.

De obelisk is onthuld op 23 september 1905 ter ere van de koningin-moeder Emma die van 1890-1898 als regentes optrad voor haar dochter Wilhelmina. De op een uitzwenkende voet geplaatste obelisk is vervaardigd van graniet en zandsteen door A.W.M. Ode en A.F. Gips. Zij is versierd met gebeeldhouwde festoenen met linten en bezit aan de voorzijde een portretbuste en profil in brons, voorstellend koningin Emma, en een gebeeldhouwd allegorisch vrouwenbeeld.

Gedenkteken van algemeen belang voor de gemeente Den Haag wegens de kunsthistorische, geschiedkundige en stedenbouwkundige waarde. Kunsthistorische waarde bezit het monument als specimen van beeldhouwkunst uit het begin van de 20ste eeuw. Zijn geschiedkundige waarde ontleent het aan zijn functie als gedenkteken voor de koningin-regentes Emma, dat tevens de verbondenheid van de residentie met het koninklijk huis tot uitdrukking brengt. Stedenbouwkundig is het monument van belang wegens zijn situering op een plein waarop verscheidene belangrijke lanen en straten uitkomen en dat onderdeel is van de laat-lgde-eeuwse stadsuitleg naar ontwerp van ir. Lindo.

Het smeedijzeren sierhek staat rondom de molen van Sassenheim.

Monument Regentesseplein Den Haag.

Herkomst/bron: www.monumentenzorgdenhaag.nl

ANWB informatiebord onthuld bij de molen van Speelman

Op zaterdag 14 mei, Nationale Molendag, werd het ANWB informatiebord onthuld door twee bestuursleden van Stichting de Molen van Sassenheim.

De gemeente Teylingen had een verzoek gedaan bij drie cultuurhistorische verenigingen om medewerking te verlenen aan het plaatsen van informatieborden en schildjes bij monumenten

Uit een inventarisatie in 2019 bleek dat er 75 informatieborden en 47 schildjes nodig zijn in de gemeente Teylingen, waarop de gemeente besloot dit jaar te beginnen met 15 informatieborden.

Op het informatiebord is een tijdlijn te zien van de molen, gelegen aan de H. Knoopstraat, die nu nog alleen bestaat uit een stenen onderbouw. De stichting heeft deze in 1993-1994 gerestaureerd. De molen van Speelman is ooit een van de grootste molens in de Nederlandse kuststreek geweest.

Eerder deze maand werd er naast de molen een minibibliotheek geplaatst en een nieuwe vlaggenmast.

Geschiedenis 

In opdracht van Jacobus van Rhijn werd de voormalig korenmolen gebouwd in 1846. Hij moet de molen in 1848 verkopen en ook de mensen na hem houden de molen niet lang in bezit: voor 1851 wordt de molen tweemaal doorverkocht. Daarna is de stellingmolen tot 1868 eigendom van de familie Knoop. Op 29 oktober 1868 slaat de bliksem in en brandt de molen uit. Cornelis Johannes Speelman koopt de molen en laat deze herbouwen. Een jaar later slaat de bliksem opnieuw in en het gezin Speelman kan maar net aan de vlammen ontsnappen. De bovenbouw wordt in 1882 verkocht en in de Cocksdorp (Texel) herbouwd.

Trouwen in de molen van Sassenheim

De “Molen van Sassenheim” ligt in de postwijk in Sassenheim. De Molenromp is geschikt voor 25 à 30 personen en toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Wil je klein en intiem het jawoord geven is dit een unieke locatie. In de molen staat de oude raadstafel met stoelen van de gemeente Sassenheim. Er is voldoende parkeergelegenheid in de directe omgeving.

Het is niet mogelijk om na de huwelijksceremonie een uitgebreid feest te geven. Wel is kortdurend verblijf toegestaan om bijvoorbeeld het glas te heffen of om koffie en taart te nuttigen. Ook heeft men de mogelijkheid om trouwfoto’s te maken in en rondom de molen.

Foto momentje